Atelier

Mijn atelier. Een geweldige plek, met alles erop en eraan. Een genot om er te werken. Het is een ruime, gezellige, kleurrijke ruimte met 5 comfortabele werkplekken. Eigen afzuiging, daglichtlamp en armsteunen. Diverse kasten voor al het glas en voor de kralen en sieraden. Een keuken, toilet en nog een grote werktafel.
Kortom, van alle gemakken voorzien.

 


ZO WERKT HET

  Je kiest uit een grote variatie aan prachtig gekleurde staven glas.
Onontbeerlijk zijn een brander, en een goede afzuiging om de stoffen die bij het branden vrijkomen onmiddellijk af te voeren.
Ter bescherming – en om de vlam te filteren zodat je goed ziet wat je doet – draag je een bril, haar uit je gezicht en liefst katoenen kleding.
Dan begint het feest: brander aan en langzaam verwarmen van het puntje van de staaf glas.
Onderwijl verhit je ook de mandrel, vergelijk het maar met een spaak of een breinaald. Hoe dikker de mandrel, hoe groter het gat van je kraal.
De mandrel is in een scheidingsmiddel gedoopt. Zodat je de kraal later van de mandrel afkrijgt.
Als het glas heet en daardoor vloeibaar is, wikkel je het om de mandrel. Dat doe je door de glasstaaf boven de mandrel te houden en de mandrel te blijven draaien. Hoe meer lagen glas, hoe groter de kraal.
Door te blijven draaien wordt de kraal rond.
Met een paddle of een mal kan je de kraal een andere vorm geven. Als de kraal qua vorm naar je zin is kan je hem desgewenst versieren. Bijv. door hem door gekleurde glassplinters te rollen, door stippen te zetten of met glas zo dun als een haar op de kraal te ‘tekenen’.
Ben je blij met je kraal dan laat je hem even afkoelen totdat hij niet meer gloeit. Dan gaat hij de oven in, of in afkoelkorrels, om ervoor te zorgen dat hij geleidelijk op kamertemperatuur komt. Afkoelen met een geprogrammeerde oven is het best, omdat de kraal dan de minste kans heeft om te breken.
Is de kraal op kamertemperatuur, dan kan ie van de mandrel af.
Je draait hem er meestal makkelijk vanaf.
En dan is dit het resultaat!