Over Mij

In de ban geraakt van het kralen maken…
Een gekke wending in mijn leven, want ik werkte bij de AVRO.
Ruim 25 jaar.

Eerst als presentator van de actualiteiten-rubriek Televizier en van het succesvolle middagprogramma Service Salon.
Later bij Netwerk en EenVandaag.
Als verslaggever, onder meer in Soedan.

          

Al die jaren was ik vast overtuigd dat ik dat werk tot mijn pensioen zou doen, maar dan ontdek ik opeens een heel andere wereld: de fascinerende wereld van het glas! En die laat mij niet meer los.

Na mijn eerste workshop glas branden wil ik een volgende. En nog een volgende, en eigenlijk wel elke dag.

Het kopen van een eigen branderset is dan een logische, maar ook allesbepalende stap. Want vanaf dat moment gaat zo’n beetje elk vrij moment naar m’n brander. Die brander werkt als een magneet.

  • Afspraak met vrienden? Hmmm…..dan kan ik niet branden.
  • Pas volgend jaar op vakantie? Geen punt, ik kan immers achter m’n brander!
  • Shoppen ooit leuk? Nee, kralen maken wil ik en het geld dat ik bespaar, steek ik nu in glas.

Geleidelijk aan ben ik gestopt met mijn werk voor de AVRO. Zodat ik van mijn tweede passie serieus werk kon maken.
Een stap waarvan ik best slapeloze nachten heb gehad, maar soms moet je een risico durven nemen en proberen de toekomst naar je hand te zetten.

In 2012 nam ik definitief afscheid van het journalistieke werk.
Collegae en vak mis ik eerlijk gezegd wel, maar er staat erg veel tegenover.

Mijn dagen staan nu hoofdzakelijk in het teken van mooie kralen en sieraden maken, workshops geven, exposeren en demonstraties Glaskralen maken verzorgen.

ZO BEGON HET

Het begon allemaal in 2006 met…..
……. een workshop sieraden maken in een kralenwinkel in Hilversum.
Ik was altijd al dol op alles wat glimt, maar ik had nog nooit een stap in zo’n zaak gezet. Gek werd ik, toen ik al die kralen zag. En vreselijk hebberig ook!

Otazu

Binnen no time had ik een fikse hoeveelheid kralen in een bakje, en begon ik aan mijn eerste zelfgemaakte ketting: een soort kopie van een heuse Otazu die ik een paar maanden eerder voor een fiks bedrag had gekocht.

Ik was enorm in mijn nopjes met mijn zelfgemaakte kopie: die deed voor weinig geld niet veel onder voor het origineel, zeg zelf.

Mijn Eerste

En dan kom ik er achter dat je die kralen ook zelf kunt maken. ’t Is super simpel: je smelt de punt van een glasstaaf, windt het gesmolten glas rond een soort spaak, en door die spaak continu te blijven draaien, krijgt het glas een ronde vorm. Als alles is afgekoeld heb je een kraal.

Twee workshops verder ben ik zo enthousiast dat ik de spullen koop om thuis te kunnen branden. Het is dan september 2007.
Mijn man zou de lente erop een schuurtje voor me bouwen en om de winter te overbruggen zit ik met mijn spullen bij de kachel in de kamer.
Dat schuurtje is er nooit gekomen, want mijn stekje in de kamer was uitgegroeid tot een serieuze werkplek met alles erop en eraan. Daar wilde ik voor geen goud meer weg.